Albayrak Gazetesi       ERZURUM
 
E-Mail :
Şifre:
 
Şifremi Unuttum
Üye Olmak İstiyorum
Hangi Belediye Başkanının çalışmalarından memnunsunuz?

Ahmet Küçükler-Büyükşehir
Orhan Bulutlar-Palandöken
Ali Korkut-Yakutiye
Fatih Cengiz-Aziziye
Hepsi
Hiçbiri



Sonuçlar
Diğer Anketler

Toplam Oy : 7181

atauniv, ermeni mezalimi

.: EKONOMİ :. 06.02.2012 10:02

YAZI BOYUTU DÜZENLEME : 10   12   14   16

Şengel sorunları anlattı



 

DAİB'nden ihracatta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri  

 

Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel: "Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi bir an önce bitirilmelidir. Orta Asya'nın AB ülkelerine bağlanması, Orta Asya ve AB ülkeleri ile yapılan transit taşımacılıkta Türkiye'nin önemli bir konuma gelmesi de sağlanmış olacaktır. Bölgemiz illerinden komşu ülkelere Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve İran'a havayolu seferleri başlatılmalıdır"

 

2.2.2010 

ALBAYRAK

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölge ihracatçılarının yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini anlattı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2010 yılı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısının açılış bölümünde konuşan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, özellikle ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi. Şengel, "Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi bir an önce bitirilmelidir. Orta Asya'nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bağlanması, Orta Asya ve AB ülkeleri ile yapılan transit taşımacılıkta Türkiye'nin önemli bir konuma gelmesi de sağlanmış olacaktır. Bölgemiz illerinden komşu ülkelere Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve İran'a havayolu seferleri başlatılmalıdır" diye konuştu.

Azerbaycan ve Orta Asya Cumhuriyetlerinin vize uygulamalarının da bölge ihracatı için önemli bir engel teşkil ettiğini dile getiren Şengel, "Şu anda ülkemizin komşuları ile sıfır problem siyaseti ve stratejisi sayesinde yapılan anlaşmalar neticesinde birçok ülke ile karşılıklı vize uygulamaları kaldırılmış olup, bu kapsamda dost ve kardeş ülke Azerbaycan ve ülkemiz arasındaki ticarette karşılaşılan önemli sorunlardan biri olan vize uygulaması da kaldırılmalıdır. Yine aynı şekilde diğer Orta Asya ülkelerinin de ülkemize vize muafiyeti uygulaması sağlanmalıdır" dedi.

Sınır kapılarına yakın ilçelerde iç gümrükleme kurulmasını isteyen DAİB Başkanı Şengel, "Bölgemizin cazibe ve lojistik merkezi olması için başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarca depolar, antrepolar, yükleme boşaltma rampaları gibi altyapı tesislerinin inşası çalışmalarına da başlanarak bir an önce faaliyete sokulması ilimiz ve bölgemizin ekonomik gelişmesi açısından elzemdir" şeklinde konuştu.

Teşviklerin yeterli olmadığını kaydeden Şengel, daha sonra şunları söyledi: "Önceki yıllarda olduğu gibi bölgemizde yetiştirilen patates, soğan gibi tarımsal ürünlere yönelik teşvik verilmesinin hem ihracatı hem de üretimi artıracağı düşünülmektedir. Verilecek bu teşviklerin doğrudan destek şeklinde olması yerine üretim ve ihracat kaydıyla verilmesinin bölgemizde tarım ürünleri ihracatı ve üretimini müspet yönde etkileyeceği kanaatindeyiz. Bölgemizde önemli bir potansiyel arz eden tarımsal ve hayvansal üretimin geliştirilmesi ve elde edilecek ürünlere Pazar bulunması amacıyla Tarım Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, üniversitelerin ziraat fakülteleri ile Milli Savunma Bakanlığı'nın da ortak olduğu veya benzeri kuruluşlar tarafından, bölgemize has büyük ölçekli hayvancılığı geliştirme projeleri hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve bir an önce uygulamaya koyulması elzemdir."

Şengel son olarak sınır ticareti mevzuatının günün ve bölgenin şartlarına uygun mücavir illeri de içine alacak şekilde revize edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok.
.: DİĞER EKONOMİ HABERLERİ :.
Yeni adımlarKamu harcamaları açıklandı
ERZURUM'DA ENFLASYON RAKAMISÖZLEŞME SEVİNCİ
Çek Kanunu kabul edildiÖzhaseki, Konaklı Kayak Merkezi’ni gezdi
İĞNEYİ KENDİMİZE BATIRALIMETSO VE İTO’DAN ORTAK MECLİS TOPLANTISI
2011 nüfus sonuçları açıklandıMEMUR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
KUDAKA 28.YÖNETİM TOPLANTISINI YAPTIPASTALI KUTLAMA
Reklamlar tüketimi artırıyorTOKİ ikinci etap çalışmaları başladı
TÜRKİYE’DE BİR İLK: KAYAK HASTANESİ SER BANYO ERZURUM’DA
BİR MESLEK DAHA TARİH OLUYOR Bıçakları ustura keskinliğinde
ERZURUM AMORTİNİN PEŞİNDEErmenistan küçük bir pazar
Yazarlar
Feridun Fazıl ÖZSOY Feridun Fazıl ÖZSOY
KÜÇÜK COĞRAFYA’NIN BÜYÜK İNSANI TOROS RAUF, ARTIK YOK…
Melek SARI GÜVEN Melek SARI GÜVEN
BİR ASIRDAN DA FAZLA…
Rıdvan CANIM Rıdvan CANIM
Adriyatik’in İncisi: Dubrovnik -YENİ-
Cem BAKIRCI Cem BAKIRCI
HER KARLI TEPE PETROL KADAR KIYMETLİ
İrfan Gürkan ÇELEBİ İrfan Gürkan ÇELEBİ
EZE GURBANİN OLİM!
En Çok Okunanlar
BAKAN NİKAH ŞAHİDİ OLDU BAKAN NİKAH ŞAHİDİ OLDU
SULU TARIM BAŞLIYOR SULU TARIM BAŞLIYOR
Horasan’da deprem Horasan’da deprem
Yeni adımlar Yeni adımlar
Mükellef sayısı düştü Mükellef sayısı düştü
Büyükşehir galip geldi Büyükşehir galip geldi
Bosna Caddesi Sınav İş Merkezi Kat:3 No:302 Erzurum      Tel : (0 442) 233 90 91      Fax : (0 442) 233 90 92
Web Tasarımı ORDEN Bilişim Copyright 2008 © All Reserved. V2.2